Infoseek

Business and IT blog

Cum arata internetul in 1996 – aka Evolutia internetului

In primul rand, cum si cand a aparut internetul?

internet arpanetInainte de a fi internetul public, a fost reteaua ARPAnet, ce a fost fondata de catre armata Statelor Unite dupa razboiul rece pentru a avea un centru militar de comanda si control ce putea face fata unui atat nuclear. Scopul era, bineintes, sa poata trimita informatii la distanta intre doua calculatoare.

ARPAnet a luat nastere in 1969 si a creat standardul de comunicare TCP/IP ce guverneaza transferul datelor pe internet si in ziua de astazi.

Primul e-mail din lume

In 1971 a fost transmis primul e-mail intre 2 calculatoare. Tomlinson a fost cel care a creat un program numit SNDMSG care a trimis un e-mail simplu catre un calculator din apropiere prin reteaua ARPAnet. El a fost si cel care a pus @ in adresa de e-mail. Prima adresa de e-mail din lume a fost „tomlinson@bbn-tenexa”. Tenexa era numele sistemului de operare pe care il folosea, iar BBN erau initialele unui angajat al lui Tomlinson

Intre 1989 si 1991, Tim Berners-Lee a definit alaturi de altii, limbajul HTML (Hyper Text Markup Language) folosit pentru crearea paginilor de internet, protocolul HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) folosit pentru download-ul paginilor de internet si URL (Universe Resurse Locator) folosit pentru localizarea paginilor de internet.

Primul banner din lume

Primul banner care a aparut a fost facut pentru AT&T in octombrie 1994, era de format 468×60 si arata cam asa:

primul banner

O chestie urata si colorata, care fiind atat de noua, i-a facut pe cei de la AT&T sa fie atat de convinsi ca vizitatorii (cati erau ei saracii) vor da click pe banner no matter what, asa ca bannerul in asta a constat efectiv: Ai dat click vreodata aici? O vei face! 🙂

Internetul in 1996

internet96Revenind, in 1996, „Internet Archive” a inceput un proiect numit Wayback Machine. Scopul acestui proiect a fost sa arhiveze tot internetul. Sigur, nu era o mare problema la vremea respectiva. Nu insemna prea mult internetul pe atunci.

Intre timp, s-au strans peste 55 de miliarde de pagini web daca iti poti imagina! Sunt atat de multe pagini web incat daca ai incerca sa le printezi, ti-ar lua 28 de ani pana ai termina! 🙂

Putine dintre site-urile din 96 au fost insa arhivate, majoritatea fiind din domeniul fast-food (McDonald’s) si bauturi racoritoare (Pepsi, Coca-Cola). Sunt convins ca au investit destul de multi bani in site-urile respective, neexistand pe atunci prea multi web designeri. Insa si cei care erau… n-aveau prea multa imaginatie si nu erau prea competenti, rezultatele fiind umilitoare.

E adevarat ca tehnologia nu era la nivelul celei de azi, insa designerii (daca le putem spune asa) nu se sinchiseau sa faca mai mult decat cate un gif animat, o poza pe colo pe colo si restul text. Internetul din 96 arata acum cel putin copilaresc si total neprofesional.

De exemplu…

McDonalds.com

mcdonalds

Asta era prima pagina. „Did you know … more than 11 miles of thread holds the giant Arch Deluxe burger in place.” – Designerul se pare ca nici macar nu a stiut sa gaseasca semnul intrebarii pe keyboard 🙂

mcdonalds2

Asta este pagina a 2a a site-ului. Daca nu te intereseaza a 2a pagina, ai incredibila oportunitate sa intri in site ca si adult sau ca si copil. Vrei sa spui ca inca nu am intrat in site? Fraaate… Pai in 96 imi lua efectiv 20 de minute sa incarc pagina asta. Incredibil! Pai atunci… unde e site-ul efectiv? Exista un site efectiv?

Am dat click si pe adult si pe kids si ce sa vezi? M-au condus amandoua linkurile catre aceeasi pagina, unde gasim o alta imagine de cacao. Iti bati joc de mine?

NyTimes.com

nytimes

Google (1997)

google-1997

Yahoo (1996)

BestBuy.com

bestbuy

MSN

msn-1996

Ciudata pagina… se vede de ce yahoo este mult mai folosit decat msn… pentru ca msn e praf!!

WhiteCastle.com

Slyders?? 🙂 Ce dracu`i aia?

Pepsi.com

pepsi

CocaCola.com

cocacola

Nick.com

Lego.com

lego

Incredibil cum aratau paginile in 96!
Daca internetul era atat de diferit acum 13 ani, oare cum va arata in urmarii 13?

noiembrie 28, 2009 - Posted by | IT, Socante

5 comentarii »

 1. ma bucur ca ai facut postul asta 🙂 chiar m-a ajutat la un proiect 😀
  merci 😉

  Comentariu de LoLLe | ianuarie 10, 2010 | Răspunde

 2. Foarte tare post-ul:)) Wow, asta da evolutie, chiar discutam zilele trecute cu niste prieteni apropo de lansarea tablet-ului Apple si ne gandeam cum o sa evolueze tehnologia cand o sa avem noi 60-70 de ani, si pe ce se vor juca nepotii nostri:)) kind of scarry;))

  Comentariu de Raluca Mateas | ianuarie 27, 2010 | Răspunde

 3. foarte interesant articolul, merge completat

  Comentariu de Alexandru Rada | ianuarie 27, 2010 | Răspunde

 4. Wow .. foarte bun articolul ..

  Comentariu de BoGyy | august 29, 2010 | Răspunde

 5. Tare articolul, de chestia cu Wayback Machine nu mai auzisem pana acum. 🙂

  Comentariu de Ilinca | iulie 28, 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: