Infoseek

Business and IT blog

Cum sa-ti protejezi identitatea pe internet

Securitatea pe internet – o problema

Internetul este o sursa uriasa de informatii, si probabil asta e motivul pentru care il face atat de popular. E o metoda rapida pentru a transmite si a gasi informatia dorita. Datorita internetului aproape ca nu mai exista granite.

Desigur, aceasta usurinta cu care se poate gasi informatia dorita a dus la raspandirea foarte mare a internetului, iar in ultimul timp aceasta a avut loc aproape exponential, daca ne referim la viteza de transmitere a informatiilor.

Problema

Cu siguranta ati auzit deja ca exista si pericole pe internet. In acest articol vom expune doar pericolele care atenteaza, de cele mai multe ori fara sa stim, la intimitatea noastra, la libertatea noastra de informare. Este vorba despre faptul ca, asa cum a fost proiectat inca de la inceput, internetul permite foarte usor sa se stie exact ceea ce cautam, accesam, citim, sau facem.

Cel mai logic este ca furnizorul de servicii internet pe care-l folosim stie absolut tot ceea ce facem pe internet (ca doar el este cel care ne da acces la aceasta uriasa sursa de informare). In ultima vreme ati auzit desigur despre Legea Stocarii Datelor Informatice care a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei (la fel s-a intamplat si in Germania). Cu toate acestea, furnizorii de internet (fie ca este vorba de internet mobil – Orange, Vodafone, etc, sau de cel de la Romtelecom) au stocat pana acum toata activitatea dvs., toate conexiunile, toate adresele site-urilor accesate de dvs.

Probabil ca nu va convine ca altcineva sa va studieze comportamentul si preferintele (in materie de informatii) de pe internet. Este normal. Constitutia ne garanteaza dreptul la o viata privata. Dar cum ne garanteaza? Doar pe hartie. Pentru ca internetul este proiectat de asa natura incat urmarirea activitatii dvs. sa poata fi realizata extrem de simplu, aproape de oricine. Si atunci, cum ne poate garanta Constitutia dreptul la viata privata, pe internet?

Raspunsul

Raspunsul este ca nu poate. Singurul care poate sa o faca sunteti doar dvs., prin masuri suplimentare.

Haideti sa vedem acum ce se intampla cand accesati un site cu browserul preferat (Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome, etc.). In schema de mai jos se arata cum dvs. sunteti conectat in mod clasic la internet, prin intermediul furnizorului la care sunteti abonat:

Iata ce se intampla cand scrieti in browser adresa site-ului dorit si apasati ENTER: cererea dvs. ce contine adresa site-ului este transmisa ne-criptat catre furnizorul de internet la care sunteti abonat. Acesta poate (si de obicei chiar o face) sa inregistreze intrun registru de evidenta electronic faptul ca dvs. ati cerut sa vedeti informatia prezenta la acea adresa de web. Retineti: nu aveti cum sa va asigurati ca furnizorul NU inregistreaza activitatea dvs. In plus, chiar site-ul vizitat poate sa stocheze identitatea dvs.

In concluzie, acest mod de a naviga pe internet este cel mai lipsit de protectie, referindu-ne la viata privata.

Sa vedem acum ce alte moduri de navigare puteti folosi pentru a va proteja. Exista in principal doua categorii, dar ambele functioneaza pe principiul „pune pe altul sa iti aduca informatia”. In acest fel, dvs. nu mai apareti in registrele de evidenta, ci acel „altineva”. Acesta este un „proxy”.

Prima metoda

Cea mai simpla metoda de a va proteja este sa accesati adresa site-ului dorit prin intermediul unui proxy web, care este de fapt un site ce va preia cererea, se duce la adresa ceruta de dvs., ia informatia de acolo, si o trimite inapoi catre dvs. In acest fel, furnizorul de internet vede (si inregistreaza) ca dvs. ati dorit sa vizitati site-ul acestui proxy, nicidecum site-ul adevarat. Asta inseamna navigare privata sau anonima („private browsing”, sau „anonymous surfing”).

Pentru a gasi un astfel de proxy, cautati cu Google sau orice alt motor de cautare expresia „free web proxy”. Apoi alegeti unul dupa preferinta, sau dupa viteza cu care va raspunde. De mentionat ca cele care se afla mai departe (geografic) raspund probabil mai lent.

Iata un exemplu: proxy.org este un astfel de web proxy foarte simplu de folosit. Ca in imaginea de mai jos, scrieti adresa dorita (in exemplu este http://www.google.ro) si apasati butonul GO. Astfel proxy.org va aduce pagina de la http://www.google.ro in loc sa o accesati direct si neprotejat, iar in registrele de acces aflate la furnizorul de internet si la site-ul google.ro nu veti aparea dvs., ci acest proxy.org!
Gasiti liste deja alcatuite cu astfel de web-proxy gratuite pe centurian.orgwww.publicproxyservers.com si http://hide-ip-proxy.info

De mentionat ca acesta solutie simpla nu functioneaza 100% totdeauna, datorita complexitatii tipurilor de transfer a informatiei, existente pe internet.

A doua metoda

Pentru a va asigura ca puteti accesa orice tip de informatie (text, imagine, sunet, film) va trebui sa folositi un sistem mai complex ce presupune sa instalati la dvs. pe calculator un mic program care sta intre dvs. si furnizorul de internet:


Acest mic program (numit proxy local) sta intre browser-ul dvs. si furnizorul de internet, si nu face decat sa preia adresa site-ului pe care dvs. ati cerut-o, o transforma in asa fel incat ea nu mai este vizibila direct de catre furnizorul de internet (fiind acum intro forma neinteligibila), si o trimite furnizorului de internet pentru a fi transmisa de catre acesta spre serverul proxy.

Acest server proxy (care lucreaza impreuna cu proxy-ul local instalat la dvs. pe calculator) va re-compune informatia si va accesa astfel pagina site-ului cerut de dvs. Desi aceasta explicatie pare complicata, in practica lucrurile stau mult mai simplu din punct de vedere al utilizatorului.

De retinut ca aproape totdeauna exista mai mult de un singur server proxy cu care se poate lucra, la alegere. Uneori aceasta alegere o puteti face chiar dvs. (manual), alteori ea este facuta automat pe principiul „care dintre ele raspunde mai rapid”.

Va prezentam acum unele dintre aceste programe care sunt totodata gratuite (exista si programe de acest gen care se comercializeaza).

Not my IP

Il puteti descarca de la notmyip.exe si este foarte usor de folosit. Pentru a va conecta in mod protejat trebuie doar sa apasati butonul verde „CHANGE IP”:


iar pentru a reveni la modul neprotejat apasati butonul rosu „Restore IP”.

NotMyIp va configura automat toate browser-ele inclusiv Firefox, Internet Explorer, Chrome, Opera pentru ca sa va fie mai usor.

UltraSurf

Un alt program gratuit (u.zip) care are la dispozitie 3 servere proxy prin care se face comunicatia este UltraSurf, si este usor de folosit, plus ca nu trebuie nici aici sa configurati nimic. Implicit el functioneaza in tandem cu Internet Explorer, astfel ca pentru celelalte browsere va trebui sa faceti singuri configurarea modului in care browserul se conecteaza la internet.

Acest program va permite sa alegeti manual unul din cele 3 servere disponibile, dupa cat de liber este fiecare (stiut fiind ca un server aglomerat raspunde mai greu decat unul mai liber).

GPass

O a treia varianta este folosirea GPass (http://www.gpass1.com) care va pune la dispozitie tot 3 servere cu care lucreaza (alegeti serverul cel mai rapid). Folositi conform imaginii:


Mai intai alegeti serverul, apoi dublu-click pe „Default browser” si puteti naviga in siguranta.

Concluzie

Va puteti pastra identitatea pe internet folosind fie un „web-proxy”, fie un „proxy local”. In ambele cazuri insa viteza de acces va scadea fata de cazul in care folositi internetul neprotejat. Desigur, serviciile oferite comercial asigura o viteza mai mare, dar scopul acestui articol a fost sa va oferim doua tipuri de modalitati complet gratuite prin care sa navigati anonim, in siguranta.
Sursa: Roaim

noiembrie 27, 2009 - Posted by | IT, Utile

4 comentarii »

 1. Da foarte bune informatiile oferite. Bravo sunt functionabile. MULTUMESC.

  Comentariu de oarecare | mai 25, 2010 | Răspunde

 2. […] Cum sa-ti protejezi identitatea pe internet (via Idei si Posibilitati) Securitatea pe internet – o problema Internetul este o sursa uriasa de informatii, si probabil asta e motivul pentru care il face atat de popular. E o metoda rapida pentru a transmite si a gasi informatia dorita. Datorita internetului aproape ca nu mai exista granite. Desigur, aceasta usurinta cu care se poate gasi informatia dorita a dus la raspandirea foarte mare a internetului, iar in ultimul timp aceasta a avut loc aproape exponential, daca n … Read More […]

  Pingback de Cum sa-ti protejezi identitatea pe internet (via Idei si Posibilitati) « Blog by Bogdan Mandru | iulie 15, 2010 | Răspunde

 3. Mulţumesc!

  Comentariu de Camelia | septembrie 4, 2010 | Răspunde

 4. Poti pune tu cate verigi vrei…toti au acelasi interes. Sa vada ce anume te intereseaza. Verigile pe care le-ai pus tu aici fac exact acelasi lucru. Bagi tu manutza ta in foc ca nu ?!!!. I don’t think so…. „Siguranta” ?!!! pe dracu siguranta. Tot ce faci e monitorizat, catalogat, vandut. E dracu CURAT. Cu tacso, cu masa si cu tot familionul lui cel negru. Restul sunt abureli.

  Comentariu de Tomasso | octombrie 23, 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: